Ce trebuie sa stiti despre anestezie?

Anestezia - cuprinde metodele si tehnicile medicale care inlatura durerea si reactiile la durere, permitand, in conditii de securitate si echilibru biologic, efectuarea interventiilor chirurgicale.

Clasificarea anestezie se face in functie de segmentul sau zona asupra careia actioneaza substantele anestezice si mecanismul lor la acest nivel. Exista trei tipuri mari de anestezie:

  • Anestezia locala - este cea produsa prin contactul substantelor anestezice, de tip local, pe receptorii periferici ai excitatiei dureroase. Dezavantajul consta in faptul ca este rezervata unor interventii de mica amploare.
  • Anestezia de conducere - blocheaza transmiterea influxurilor dureroase prin nervii periferici, plexurile nervoase, caile medulare. Include: anestezia plexala, tronculara, intravenoasa sub garou si mai cunoscute de dumneavoastra - rahianestezia si anestezia peridurala.
  • Anestezia generala - cu o tehnica complexa utilizand o multitudine de substante si o aparatura speciala, ea realizeaza mai multe deziderate: analgezia (inlaturarea durerii si a reactiilor vegetative ale acesteia), hipnoza (sau somnul anestezic), relaxarea musculara si echilibrarea functiilor vitale.
Ce tip de anestezie alegem?

Alegerea oricarei tehnici anestezice se va face dupa o prealabila "vizita preanestezica" - adica dupa "intalnirea" dintre dumneavoastra si medicul anestezist al clinicii.

Anestezistul va va supune unei consultatii generale minutioase si va va cere sa completati un formular referitor la starea dumneavoastra de sanatate anterioara. Este de asemenea posibil sa va prescrie efectuarea unor analize de laborator, a unei electrocardiograme sau a unei radiografii pulmonare. O buna cunoastere a starii dumneavoastra de sanatate precum si remedierea preoperatorie a eventualelor disfunctii, confera siguranta actului anestezico-chirurgical, concomitent cu diminuarea riscurilor.

Impreuna cu medicul anestezist veti decide asupra tipului de anestezie ce se potriveste cel mai bine atat starii dumneavoastra de sanatate, cat si interventiei chirurgicale la care urmeaza sa va supuneti.

Cum va pregatiti pentru anestezie si operatie?
  • Daca fumati, va rugam sa sistati acest obicei cu o saptamana inaintea unei interventii chirurgicale cu anestezie generala. Fumatul poate determina complicatii pe parcursul acestui tip de anestezie si in plus influenteaza negativ procesul de vindecare postoperator.
  • Informati anestezistul daca obisnuiti sa folositi medicamente antiinflamatorii de tipul aspirinei. Administarea acesteia va fi obligatoriu interupta cu cel putin o saptamana inaintea interventiei chirurgicale.
  • Anuntati anestezistul asupra oricarei medicatii cronice pe care o folositi (sedative, tranchilizante, anticonceptionale, antibiotice, medicamente care influenteaza coagularea sangelui, etc.). Administrarea unora dintre aceste medicamente va fi oprita cu cel putin o saptamana inaintea operatiei, pentru a se evita eventualele interferente si complicatii intraanestezice.
  • Informati anestezistul clinicii asupra eventualelor alergii pe care le aveti.
  • Anestezistul va va explica pe larg ce aveti de facut cu o zi inaintea interventiei chirurgicale. Veti fi rugat sa veniti la clinica cu 1 - 2 ore inaintea operatiei, pentru a putea fi pregatit si sedat preoperator.