Monturi

MONTURILE - denumite stiintific "hallux valgus", reprezinta din punct de vedere anatomic o deviere a degetului mare al piciorului (haluce) spre celelalte degete.

Este o afectiune preponderent feminina (96% din cazuri), dar poate fi intalnita si in cazul barbatilor.

Se considera ca exista o predispozitie genetica pentru aparitia monturilor, iar riscul de "imbolnavire" creste pe masura inaintarii in varsta.

Pe langa predispozitia genetica sunt citati o serie de factori favorizanti, ce creeaza premisele dezvoltarii "hallux valgusului", cum ar fi: laxitatea articulara, miscarile anormale ale piciorului (pronatia excesiva) si incaltamintea necorespunzatoare (pantofi cu varfuri ascutite, care inghesuie degetele sau cei cu tocuri inalte, care suprasolicita articulatiile metatarso - falangiene). Alte cauze citate ar mai fi: obezitatea, traumatismele piciorului, platfusul sau bolile tesutului conjuctiv.

Prin progresia bolii se produce devierea falangelor halucelui, capul primului metatarsian se desprinde din cavitatea in care este adapostit si distruge ligamentele invecinate, conducand in final la instabilitatea articulatiei si subluxatia capului primului metatarsian.

In faza incipienta a bolii se pot intrebuinta talonete executate la comanda, cu rolul de a sprijini ambele bolti ale piciorului, transversala si longitudinala. In plus se recomanda utilizarea pantofilor comozi, fara toc si folosirea tuturor prilejurilor de a umbla desculti si de a face regulat gimnastica pentru mobilizarea articulatiei.

S-au creat o serie de "dispozitive ortopedice" menite sa scada presiunea asupra monturilor sau degetelor deviate, insa purtarea lor necesita spatiu suplimentar in pantofi.

Medicina alopata, fizioterapia, terapia alternativa - NU VINDECA MONTURILE, ele pot produce cel mult ameliorari!

Pe langa dureri, care sunt de cele mai multe ori greu de suportat, prezenta monturilor antreneaza si inconveniente de ordin psihologic, estetic si material.

Singura terapie rationala in monturile ce determina o simptomatologie clinica suparatoare este CHIRURGIA; medicul ortoped le indeparteaza definitiv.

Radiografiile piciorului sunt utile pentru determinarea gradului de diformitate osoasa precum si pentru a elimina alte cauze de dureri inflamatorii. Daca interventia chirurgicala este principala optiune, atunci radiografia ajuta pe specialistul ortoped si determina ce tip de interventie ar fi cea mai utila in tratamentul simptomatologiei.

Fiecare "mont" e diferit, iar interventiile chirurgicale trebuie adaptate fiecarui caz in parte!