Peeling

PEELINGUL - are o istorie veche de mii de ani, cu inceputuri in Egiptul antic - unde au fost descoperite papirusuri continand descrieri amanuntite ale modului de folosire al acizilor, balsamurilor si uleiurilor de peeling; grecii antici foloseau in aceleasi scopuri laptele acrit, sucul de struguri si extractul de lamaie - toate continand AHA (? - hidroxi acizi): lactic, tartaric, si citric, iar in India se utiliza o metoda de exfoliere similara cu minidermabrazia !

PEELINGUL CHIMIC - reprezinta o metoda de "slefuire" a pielii. Prin producerea unei leziuni chimice controlate se realizeaza inlocuirea unei parti sau chiar a epidermului in intregime si se induce simultan remodelarea colagenului cu efecte benefice asupra leziunilor de fotoimbatranire cutanata, ridurilor fine, anomaliilor de pigmentare.

In functie de profunzimea la care patrund peelingurile, acestea sunt clasificate astfel: A) peelinguri superficiale, care penetreaza doar epidermul, cu doua subgrupe: PS foarte usor (acid Tricloracetic 10 - 20%, AHA (? - hidroxi acizi cu potenta scazuta), tretinoin) si PS usor (TCA 20 - 30%, sol. Jessner, acid glicolic 70%); B) peelingul mediu - care prin actiunea sa distruge epidermul in totalitate precum si dermul papilar, oprindu-se la nivelul dermului reticular superior. Din aceasta categorie fac parte: TCA 35 - 40%, 70% acid glicolic + TCA 35%, sol. Jessner + TCA 35%; C) peelingul profund - care creaza penetrarea si distruge pana la nivelul dermului reticular mijlociu . Este un peeling extrem de agresiv, necesitand administrarea de anestezie generala pentru a putea fi tolerat de pacient. In aceasta categorie este inclus peelingul cu fenol Baker - Gordon.

Inaintea initierii oricarui protocol de "skin rejuvenation" (reintinerire cutanata) este necesara o examinare amanuntita si o incadrare corecta a pacientului, folosind atat scara Glogau de fotoimbatranire cat si clasificarea Fitzpatrick privind reactivitatea cutanta la lumina solara.

Pielea - are in compozitia sa apa in proportie de 70%, precum si proteine 25,5%, lipide 2%, oligoelemente 0,5% (Zn, Cu, Se) si carbohidrati (2% mucopolizaharide). Mai precis, pielea poate fi considerata o solutie apoasa in care sunt dizolvate cateva tipuri de molecule (cele de mai sus).

Substantele utilizate pentru peelingul chimic actioneaza asupra pielii gratie a trei mecanisme: caustice - TCA; metabolice - AHA, acid azelaic, acid glicolic, lactic; toxice - fenol, rezorcinol, acid salicilic.

Fiecare categorie de peelinguri chimice se adreseaza unui diferit aspect din cadrul fotoimbatranirii sau anomaliilor de pigmentare cutanata. Astfel, peelingul superficial foarte usor induce o exfoliere foarte blanda, imbunatateste textura pielii, amelioreaza melasma si lentiginele solare, este util in tratamentul acneei vulgare. Peelingurile superficiale usoare penetreaza epidermul in totalitate si sunt eficiente in lentiginele solare , keratozele seboreice, cu ameliorare importanta a texturii pielii. Pretratamentul timp de doua saptamani cu tretinoin topic ajuta la minimalizarea eritemului si a descuamarii postoperatorii. Peelingurile medii includ combinatii de peelinguri si au importanta in tratarea keratozelor actinice, a ridurilor, melasmei, keratozei seboreice, cu o ameliorare neta a texturii pielii (in comparatie cu peelingurile superficiale). Post interventie, pacientul va prezenta inrosire si descuamare, fenomene se se remit in 8 - 10 zile. Pacientii cu acnee si rosacee nu beneficieaza de acest tratament ! Peelingurile profunde, realizate sub anestezie generala intra venoasa si monitorizare cardiopulmonara permanenta (de exemplu peelingul Baker - Gordon cu fenol), produc eritem si cruste pentru mai mult de 14 zile postoperator. Efectele lor benefice se manifesta in cazul ridurilor, cicatricelor de acnee si laxitatii tegumentare (amelioreaza aspectul de piele flasca).

De retinut ca inaintea oricarui tratament de peeling chimic se indica o perioada de pretratament, cu durata variabila intre 2 - 4 saptamani, ce are rolul de a subtia stratul cornos al epidermei, a reduce eritemul si descuamarea post interventie si a diminua riscul de hiperpigmentarea post - inflamatorie !