DESPRE PLOIESTI

Ploiestiul, important centru industrial si cultural, ofera turistilor care il viziteaza cateva obiective interesante ce indeamna la popas. Dintre ele mentionam:

  • Palatul culturii - o constructie monumentala in stil neoclasic, inceputa in anul 1912 si terminata dupa Primul Razboi Mondial. El adaposteste muzeul judetean, muzeul de stiinte naturale si biblioteca.
  • Muzeul national al Petrolului - unic in tara si printre putinele de acest gen la nivel mondial, si-a deschis portile in anul 1961. Sunt expuse unelte si utilaje de foraj, machete de rafinarii, instalatii, documente si harti de la inceputurile industriei petroliere romanesti.
  • Muzeul ceasului "Nicolae Simache" - cuprinde o colectie de 800 de piese, reconstituind evolutia instrumentelor de masurare a timpului. Expune piese rare, precum si ceasuri care au apartinut unor personalitati din tara si de peste hotare.
  • Muzeul de Arta - reuneste peste 600 de lucrari ale artistilor plastici contemporani romani dintre care numim pe: Th. Aman, M. Popp, N. Grigorescu, S. Hentia, St. Luchian, O. Bancila, N. Tonitza, Gh. Petrascu, Fr. Sirato, C. Ressu, I. Iser, Al. Steriade, N. Darascu, D. Paciurea si I. Jalea.
  • Muzeul de Istorie - infintat in anul 1955 contine un bogat material arheologic, urme ale unor castre romane, obiecte privind dezvoltarea breslelor si a comertului, documente, numismatica, etc.
  • Muzeul memorial I. L. Caragiale - instalat intr-o casa datand din 1710 (casa Dobrescu), un valoros monument de arhitectura veche romaneasca din epoca brancoveneasca. In cele 5 incaperi ale sale sunt expuse peste 500 de obiecte legate de viata si opera marelui nostru dramaturg nascut intr-un sat din apropierea Ploiestiului si care a invatat si a trait multi ani in oras.
  • Muzeul memorial Nichita Stanescu - adaposteste fragmente din copilaria si anii de studii ai poetului, fiu iubit al Ploiestiului.
  • Casa Hagi Prodan - cea mai veche constructie a orasului, monument de arhitectura in stil romanesc datand din secolul XVIII, mobilat in stilul epocii.
  • Halele Centrale - constructie din 1937, cu o cupola care se inscrie intr-un patrat cu latura de 37 de metri si nu e sustinuta de stalpi interiori.
  • Catedrala Sfantul Ioan

Ploiestiul este poarta spre pitoreasca vale a Prahovei, unde sunt insirate renumite statiuni montane Sinaia, Zamora, Busteni, Azuga si Predeal. Aici se afla punctele de plecare in drumetii catre masivul Bucegi, precum si centre importante pentru practicarea sporturilor de iarna.