PLASTIA ABDOMINALA

Pentru plastia abdominala nu exista o tehnica universal aplicabila tuturor cazurilor, ci depinde de situatia peretelui abdominal. Chirurgul trebuie sa analizeze factorii specifici si sa ia cea mai buna decizie adaptata conditiilor pacientului. Sunt importante: elasticitatea pielii, grosimea stratului adipos, tonusul musculaturii abdominale, excedentul de piele, prezenta cicatricelor sau a vergeturilor. Bilantul peoperator chirurgical si anestezic este obligatoriu. Interventiile chirurgicale depind de toti acesti factori enumerati anterior, si pot fi grupate astfel:

  1. Pentru peretele abdominal cu panicul adipos moderat, piele bine intinsa si tonus muscular normal - indicatia este de lipoaspiratie (sub anestezie locala sau generala). Incizia de cativa centimetri este ascunsa la nivelul pubisului sau a ombilicului si este insesizabila. Se realizeaza corijarea in mod radical si definitiv a excesului grasos. Rezultatele sunt vizibile abia dupa 4 -6 saptamani. Postoperator se observa edeme si echimoze ce vor disparea progresiv in zilele urmatoare. Aceasta interventie putin dureroasa, necesita folosirea postoperatorie a unor centuri speciale elastice cu rolul de a limita edemul si a permite revenirea tesuturilor.
  1. Peretele abdominal cu panicul adipos in exces, asociat cu excedent moderat al pielii (adica cu elasticitate medie a tesuturilor) - in acest caz o lipoaspiratie simpla nu este suficienta, deoarece pielea ramasa va parea in exces iar indicatia este cea de miniplastie abdominala . Se realizeaza astfel indepartarea tesutului grasos, indepartarea excesului de piele si reconstructia planului muscular cu redobandirea tonicitatii. Incizia este orizontala, situata la nivelul pubisului si foarte discreta. Spitalizarea este de 1 - 2 zile. Postoperator se va purta o centura speciala timp de 2 saptamani permitand repartitia armonioasa a tesuturilor.
  1. Peretele abdominal mult destins datorat sarcinilor repetate sau unei slabiri importante, necesita o interventie chirurgicala mai complexa si anume plastia abdominala , efectuata sub anestezie generala cu intubatie. Ea cuprinde indepartarea tesutului gras in exces (prin lipoaspiratie), corectia excesului de piele si repunerea in tensiune a musculaturii destinse. Cicatricea este orizontala, cu atat mai lunga cu cat excesul de piele indepartat a fost mai mare. Spitalizarea este prelungita de la 4 la 8 zile.