Artroscopia genunchiului - ghidul pacientului
Frecventa injuriilor la nivelul genunchiului a crescut in ultima perioada in randul populatiei, in parte si datorita activitatilor sportive. Acest ghid contine informatii utile despre artroscopie si proceduri de reconstructie ligamentara.
ANATOMIE
Exista 4 ligamente majore care sustin genunchiul:
- Ligamentul cruciat anterior (LCA)
- Ligamentul cruciat posterior (LCP)
- Ligamentul colateral medial (LCM)
- Ligamentul colateral lateral (LCL)
Doua din ligamentele aflate la nivelul genunchiului dumneavoastra sunt mai susceptibile la injurie (LCA si LCM).
LCA poate fi lezat in miscari de rasucire - de exemplu, la schi. Dumneavoastra puteti auzi sau simti un pocnet, urmat de durere, umflarea articulatiei sau "fuga" genunchiului din articulatie. Leziunile LCM insotesc frecvent leziunile LCA.
EVALUAREA ORTOPEDICA
Evaluarea ortopedica a articulatiei genunchiului este esentiala, ea determinand severitatea si tipul injuriei. Evaluarea ortopedului cuprinde: circumstantele de aparitie a leziunii, simptomele pe care dumneavoastra le acuzati, precum si teste diagnostice. Acestea din urma pot include:
radiografia genunchiului ce asigura vizualizarea oaselor, pentru a determina existenta concomitenta a unei fracturi
rezonanta magnetica nucleara (RMN) ce asigura vizualizarea ligamentelor si a tesuturilor inconjuratoare
CE ESTE ARTROSCOPIA?
Artroscopia a devenit unul din procedeele frecvent utilizate pentru diagnosticul si tratamentul leziunilor genunchiului. Este o tehnica chirurgicala minora, ce nu necesita internare. Ortopedul introduce artroscopul in genunchiul dumneavoastra prin cateva mici incizii. Acestea permit chirurgului sa observe pe un ecran TV aspectul interior al articulatiei dumneavoastra si sa repare eventualele leziuni existente.
CE ESTE RECONSTRUCTIA LIGAMENTARA?
Este un procedeu care implica inlocuirea ligamentului uzat cu un tendon (graft) de la nivelul genunchiului dumneavoastra sau cu un material sintetic. Aceasta interventie se realizeaza cu ajutorul artroscopului. LCA este ligamentul ce necesita cel mai frecvent proceduri de reconstructie.
PREGATIREA PENTRU OPERATIE
Departamentul nostru de ortopedie este compus din experti ce functioneaza ca o echipa menita sa faca din "operatia dumneavoastra" o experienta pozitiva. Echipa include medici, asistente si specialisti in recuperare ce va vor familiariza cu optiunile terapeutice si va vor ghida in etapele urmatoare actului chirurgical. Daca varsta dumneavoastra este sub 18 ani, este nevoie de acordul parintilor sau tutorelui legal pentru permisiunea de operatie. Fiti de asemenea pregatiti sa informati medicul asupra oricaror afectiuni, sensibilitati sau alergii medicamentoase pe care le prezentati; de asemenea asupra medicatiei pe care o folositi de rutina.
Pregatirea pentru operatie include:
- evaluarea preanestezica si instructiuni pre si post operatorii
- examenul medical si istoricul pacientului
- discutii cu medicul privind procedura folosita, riscurile si beneficiile actului anestezico-chirurgical, precum si obtinerea consimtamantului dumneavoastra scris asupra operatiei
- consultul anestezistului si decizia asupra tipului de anestezie cel mai util pentru dumneavoastra
MOTIVE DE A-L ATENTIONA PE MEDICUL DUMNEAVOASTA
Modificarile starii dumneavoastra de sanatate pot afecta si altera actul anestezico-chirurgical. Daca inaintea operatiei programate apare unul din urmatoarele simptome, va rugam anuntati imediat medicul anestezist:
- simptomele unei raceli
- febra si / sau frisoane
- iritatii ale ochilor, nasului, urechilor, gingiilor sau orice fel de probleme dentare
- arsuri, leziuni sau taieturi cutanate
- boli stomacale sau intestinale ca de exemplu greata, diaree, varsaturi sau sange in scaun
- modificari renale sau ale vezicii urinare ca de exemplu: arsura la urinat, sange sau puroi in urina, urinat frecvent, dureri lombare
- daca exista posibilitatea de a fi ramas insarcinata
INAINTEA OPERATIEI
ESTE FOATE IMPORTANT SA URMATI INSTUCTIUNILE:
- nu mancati si nu beti nimic dupa miezul noptii premergatoare zilei operatiei. In caz contrar, operatia va fi amanata
- in seara premergatoare operatiei precum si in dimineata operatiei va trebui sa va spalati insistent genunchiul (5 minute) cu un burete imbibat cu sapun. Daca sunteti alergic la iod, va rugam sa anuntati asistenta
- medicatia dumneavoastra de rutina o veti lua numai cu acordul medicului anestezist. Nu luati nici un fel de medicament fara acordul acestuia !
- indepartati lacul de unghii si nu va machiati in ziua operatiei
- lasati acasa ceasul, bijuteriile si alte obiecte de valoare
- imbracati haine confortabile, care pot fi scoase cu usurinta
- aranjati sa existe o persoana cu varsta de peste 18 ani care sa va conduca acasa dupa operatie, precum si o persoana adulta care sa stea cu dumneavoastra in primele 24 de ore postoperator. Nu veti fi lasat sa plecati singur din clinica !
- in ziua premergatoare operatiei sunati la clinica si reconfirmati disponibilitatea dumneavoastra pentru ziua operatiei
ZIUA OPERATIEI
- va rugam sa sositi la clinica la ora pogramata
- asistenta va va conduce in salonul de primire, unde va veti schimba in pijamaua dumneavoastra confortabila
- asistenta de salon se va ocupa de dumneavoastra, va verifica tensiunea arteriala, pulsul, temperatura si va completa formularul de internare
- vi se va monta o perfuzie venoasa si vi se va administra premedicatia; dupa un timp veti fi transportat in sala de operatie
DUPA OPERATIE
- la sfarsitul interventiei chirurgicale veti fi transportat in salonul postoperator. Perioada uzuala de stationare este de aproximativ o ora, dar se poate prelungi in functie de procedura chirurgicala la care ati fost supus si de tipul de anestezie
- in salonul postoperator asistenta va va administra oxigen si analgetice pentru durere si va va controla tensiunea, pulsul, rata respiratorie, temperatura si saturatia arteriala. De asemenea va verifica sensibilitatea si circulatia la nivelul membrului inferior operat. Este posibil sa aveti un bandaj voluminos, o atela sau o punga cu gheata la nivelul genunchiului ! În salonul postoperator veti primi medicamente pentru calmarea durerii, a gretei si veti bea lichide reci
- plecarea dumneavoastra din clinica depinde de modul cum v-ati trezit din anestezie si daca durerea este sub control. Medicul anestezist va stabili cand sunteti capabil sa parasiti clinica !
CE SE VA INTAMPLA ACASA?
Este normal sa va simtiti mai ametit 24 - 48 ore dupa operatie si sa fie nevoie sa luati regulat medicamente impotriva durerii. Aceste simptome insa vor diminua treptat si va veti simti mult mai bine de la o zi la alta.
INGRIJIREA OPERATIEI
Pastrati bandajele si pansamentele uscate si curate. Înlocuiti singur bandajul numai daca vi s-a permis aceasta de catre medic. Bandajele trebuiesc inlocuite imediat daca au devenit umede sau patate cu sange. Puteti face dus numai dupa izolarea perfecta a bandajului cu o punga de plastic impermeabila.
CONTROLUL DURERII
- aplicarea de gheata in primele 24 - 48 ore postoperator, reduc durerea si inflamatia
- ridicarea membrului inferior operat pe o perna, deasupra nivelului cordului, poate avea acelasi efect
- dupa efectuarea exercitiilor fizice, precum si intotdeauna pe timpul noptii, mentineti ridicat genunchiul pe o perna deasupra nivelului inimii
- luati medicatia antalgica prescrisa. Nu consumati niciodata alcool cand folositi astfel de medicamente !
- medicamentele pentru durere trebuiesc luate cu 30 minute inaintea exercitiilor fizice
PROGAMUL DE REABILITARE
Acesta se face sub indicatiile unui terapeut fizic. Exercitiile trebuie efectuate postoperator pentru a mentine mobilitatea genunchiului, reducerea riscului de escare si intarirea fortei musculare. Terapeutul va va spune cand puteti incepe aceste exercitii. Cele mai utilizate exercitii sunt urmatoarele:
- stand pe spate pe o suprafata dura, cu genunchiul intins si bratele pe langa corp. Contractati muschii coapsei, si in acest timp impingeti inapoi genunchiul spre suprafata dura, ridicand doar calcaiul. Ţineti contractat 5 secunde, relaxati 5 secunde. Repetati de 6 ori exercitiul, de cel putin 4 ori pe zi.
- stand pe spate pe o suprafata dura cu membrul inferior operat intins. Celalalt membru inferior flectat cu piciorul pe planul dur. Ridicati incet membrul inferior operat la 15 - 20 cm tinand-ul cat mai drept posibil. Ţineti ridicat 5 secunde apoi coborati. Repetati exercitiul de 6 ori, de cel putin 4 ori pe zi.
ATENTIE!
Reveniti la control de cate ori medicul dumneavoastra considera necesar !
Trebuiesc schimbate bandajele, urmarita evolutia postoperatorie, depistate eventualele complicatii si evaluat procesul de recuperare.
RETINETI
Daca apar urmatoarele:
- umflare, furnicaturi, durere sau amorteala la nivelul degetelor picioarelor - si care nu dispar dupa o ora de ridicare a genunchiului peste nivelul inimii
- modificarea aspectului, culorii (verde - galben) sau cantitatii (mai mare) lichidului de dren
- frison sau temperatura peste 38,5 °C sau temperatura de 38 °C pentru 24 ore
contactati telefonic imediat personalul clinicii!
|