Botox

Imbatranirea cutanata la nivelul fetei apare ca rezultat al unui cumul de factori, foarte diferiti la nivel individual, dar este demonstrat faptul ca expunerea solara si fumatul tind sa accelereze aceste modificari.

Intr-un sens general, ridurile se dezvolta fie sub forma unor linii hiperdinamice cauzate de miscari repetitive ale musculaturii faciale de-a lungul anilor, fie ca urmare a pierderii progresive a elasticitatii cutanate sub actiunea a numerosi factori, printre care si cel gravitational.

Fotoimbatranirea - adica modificarile cutanate cauzate de expunerea la radiatia solara, adauga si ea transformari inevitabile la nivelul pielii - pe masura inaintarii in varsta. Diminuarea cantitatii de grasime subcutanata precum si remodelarea osoasa si cartilaginoasa conduc in timp la scaderea volumelor faciale, cu coborarea gravitationala a tuturor structurilor si a varfului nasului.

TOXINA BOTULINICA - este in principal utilizata pentru tratamentul ridurilor aflate in treimea superioara a fetei, desi ea poate fi folosita pentru tratamentul unei lini hiperdinamice aflata oriunde la nivelul fetei !

Injectarea cu toxina botulinica (BOTOX) pentru corectarea ridurilor faciale hiperdinamice - reprezinta o metoda rapida, relativ non - invaziva si care produce o ameliorare estetica importanta cu perioada de recuperare minima postprocedurala.

Multi ani de experienta au probat faptul ca toxina botulinica este sigura din punct de vedere medical si eficienta in tratarea ridurilor de expresie, ea revolutionand practic arsenalul procedurilor cosmetice.

Ridurile hiperdinamice sunt mult mai proeminente in zonele unde muschii faciali sunt direct atasati de piele, cum ar fi de pilda zonele: frontala, dintre sprancene (glabella), periocular si nazolabial.

Selectia corecta a pacientilor este cruciala pentru succesul tratamentului cu Botox. Botoxul are eficienta maxima la cei cu tonus muscular pastrat la nivelul fetei si care prezinta riduri de expresie. Pacientii cu santuri faciale adanci, cauzate de scaderea tonusului musculaturii faciale, cei cu lentigine faciale severe, teleangectazii si textura cutanata deficitara - nu vor raspunde satisfacator la tratamentul cu Botox; la acestia, aparenta de fata obosita si imbatranita va persista si dupa tratament ! Asemenea pacienti beneficieaza de masuri de reintinerire cutanata ce cuprind: augmentarea de tesuturi prin injectarea de fillere (acizi hialuronici), IPL (lumina intens pulsata), peelinguri chimice asociate cu tratamente chirurgicale.

Toxina botulinica nu produce distrugerea fibrelor nervoase sau alterarea producerii de acetilcolina , ea inhiba reversibil transmiterea influxului nervos la nivel sinaptic. Chimic apare o oboseala musculara a zonei faciale supusa tratamentului la 2 - 4 zile dupa injectare, cu oboseala musculara completa la 7 - 10 zile. Activitatea musculara revine insa la normal dupa aproximativ 3 luni, motiv pentru care pentru mentinerea efectelor este necesara o noua reinjectare !

Contraindicatiile utilizarii toxinei botulinice sunt: hipersensibilitatea si alergia la produs, bolile infectioase ale pielii, bolile neuromusculare, sarcina si lactatia, varsta peste 65 ani, tratamentul cu anticoagulante, bolile hematologice ce afecteaza coagularea.

Complicatiile procedurii sunt minim spre moderate, si sunt ameliorate pana la disparitie in cateva zile, nefiind niciodata raportate efecte clinice ireversibile !

Botoxul este folosit cu succes pentru tratamentul ridurilor gatului si decolteului, precum si pentru eliminarea efectelor neplacute ale transpiratiei excesive la nivelul axilei, palmelor si talpilor.