Epilare definitiva cu IPL si rejuvenare

Pilozitatea excesiva, cauzata pe de-o parte de constelatia endocrina, iar pe de alta parte conditionata genetic, este cea care da mari batai de cap femeilor moderne.

Odata cu progresul stiintific, metodele traditionale de indepartare a "parului nedorit" au fost detronate si inlocuite cu tratamente noi, capabile astazi sa inlature aproape definitiv aceste neajunsuri.

Epilarea pe termen lung (sau EPILAREA DEFINITIVA cum este ea mai bine cunoscuta astazi) este apanajul tratamentelor cu lumina intens pulsata (IPL = intense pulsed light) - care au depasit ca beneficii si eficienta vechile tratamente agresive si extrem de laborioase cu LASER.

Fasciculele luminoase selectate, avand anumite lungimi de unda, sunt directionate printr-o lentila speciala la nivelul foliculilor pilosi (bulbul firului de par) - care sunt distrusi dupa principiul "fototermolizei". Trebuie stiut ca firul de par, in procesul sau de crestere, strabate cateva faze - dar numai in cea numita de "anageneza" el poate fi distrus cu succes! Acesta este dealtfel si motivul pentru care sunt necesare cateva sedinte seriate de tratament cu lumina intens pulsata, obiectivul fiind surprinderea firului de par in aceasta perioada vulnerabila. Deoarece fasciculul luminos actioneaza asupra "melaninei" - pigmentul ce confera culoarea firului de par - inseamna ca epilarea se adreseaza intregii palete cromatice, de la blond deschis pana la negru intens. Totusi, lipsa pigmentului - fenomen intalnit in firul de par alb, cel ce este apanajul inaintarii in varsta - il exclud pe acesta de la tratament.

Orarul sedintelor de epilare cu IPL este initial spatiat la 3 - 4 saptamani (aceste intervale crescand ulterior pe masura inaintarii tratamentului), iar in medie se recomanda 6 - 7 sedinte depinzand in buna masura de grosimea si densitatea firului de par din regiunea tratata.

Procedura de lucru cu IPL implica un minim disconfort la nivelul zonei expuse tratamentului, iar in mainile unui medic priceput riscurile sunt mult diminuate; posibilitatea aparitiei de arsuri, de pete pigmentare sau mai rau, de hipopigmentari se reduce printr-o corecta diagnosticare a tipului de piele si printr-un tratament corespunzator pre si post procedura. Epilarea cu lumina intens pulsata se adreseaza tuturor persoanelor ce sufera de hipertrichoza (pilozitate excesiva), excluderile de la procedura fiind date de perioadele de sarcina, alaptare precum si de tratamentele cu medicamente fotosensibilizante.INAINTE (imaginea se refera la 2 fire de par)


IN TIMPUL


DUPA (imaginea se refera la 2 fire de par)


Fototerapia a devenit un tratament de electie in multe domenii ale medicinii. Lumina intens pulsata (IPL) actioneaza pe principiul fototermolizei selective, iar tesuturile tinta (sau cromofore) sunt: melanina (din foliculul de par, fir de par sau piele), hemoglobina (din vasele mici) sau parfirinele (in tratamentul acneei).

Cromoforele absorb aceasta energie luminoasa, ce este mai departe transformata in caldura cu producerea coagularii la nivelul tesutului tinta. Leziunea "tinta" poate fi astfel tratata selectiv, fara afectarea tesuturilor inconjuratoare!

IPL-ul, pe langa indepartarea (epilarea) definitiva sau pe termen lung a parului, are si alte roluri la fel de importante. Lumina intens pulsata se recomanda de asemenea pentru tratarea petelor superficiale benigne provocate de pigmenti, cum ar fi petele care apar pe masura inaintarii in varsta, petele provocate de soare si alte discromii.

Procesul de imbatranire al pielii este de doua feluri: intrinsec si extrinsec. Viteza procesului de imbatranire a pielii este determinata genetic si consta in subtierea si uscarea in mod natural a pielii, pe masura inaintarii in varsta, incepand de la 30 - 35 ani. Pielea isi pierde treptat elasticitatea ca urmare a producerii unei cantitati din ce in ce mai mici de colagen, cu posibilitatea aparitiei de semne timpurii de riduri adanci si piele flasca.

Procesul de imbatranire extrinseca este o consecinta a expunerii la mediu si poate determina felul in care o persoana arata mai tanara sau mai batrana decat varsta biologica. Expunerea la soare este factorul cheie care contribuie la procesul de imbatranire extrinseca, dar si stilul de viata sau fumatul determina scaderea cantitatii de colagen si elastina produsa, cu diminuarea capacitati de autoregenerare a corpului.

Persoanele cu riduri faciale fine, cu pielea usor lasata, cu pete maro si cu vase de sange subtiate pot beneficia de pe urma tratamentului de reintinerire a pielii pe baza de lumina intens pulsata. Tratamentele repetate pot reface rezervele de colagen ale pielii. Aceasta noua metoda de tratament este non - invaziva, stratul epidermic al pielii nefiind afectat.

De ce ar trebui opatat pentru tratamente cu lumina intens pulsata (IPL) si nu pentru alte tratamente ? Dupa tratamentele cu LASER sau cele cu peeling in profunzime trebuie, de obicei, sa va ascundeti, asteteptand ca roseata si iritatiile pielii sa se vindece. Dermabraziunile trateaza iregularitatile pielii, dar sunt insuficiente in ceea ce priveste celelalte probleme ale tenului, pecum si in cazul petelor de roseata sau a capilarelor sparte. Liftingurile faciale si celelalte tipuri de interventii chirurgicale sunt mult prea invazive pentru pacientii tineri si pentru o generatie intreaga de femei care urmareste revitalizarea imediata a aspectului pielii, fara nici o perioada de recuperare !

Lumina intens pulsata (IPL) dezvolta o gama larga de tratamente de reintinerire a pielii, asigurand o reducere a petelor provocate de pigmenti, a petelor de roseata (cuperoza), permitand in acelasi timp o imbunatatire a tonusului pielii si o reducere a ridurilor fine sau profunde.

Pentru a indeparta vasele fine (teleangiectazii) imediat dupa tratament, vasele se vor albi sau vor capata o culoare gri - rosiatica, ca urmare a absorbtiei energiei optice. In 10 - 14 zile de la inchiderea tratamentului, pata va disparea. Pentru a obtine o indepartare completa a petelor provocate de componenta vasculara, pot fi necesare o serie de tratamente suplimentare, dar acestea nu mai devreme de 6 sapatamani de la incheierea tratamentului initial.