Leziuni cutanate benigne

Papilomul (veruca) - reprezinta o tumora benigna ce apare prin hiperplazia tuturor straturilor epidermului. Poate apare la orice varsta. Ocazional, datorita localizarii ei particulare, tumora este supusa traumatismelor repetate (de exemplu de catre imbracaminte) si sangereaza (in acest caz se poate infecta).

Keratoza seboreica (papilomul bazicelular) - reprezinta o hiperplazie a celulelor bazale din epiderm, care dau nastere la celule epiteliale tumefiate, anormale. Pacientul este in general varstnic, acuzand ca leziunea este inestetica sau supusa traumelor repetate.

Cheloidul - reprezinta o proliferare necontrolata a tesutului fibros de la nivelul unei cicatrici (care poate fi dureroasa sau pruriginoasa - cu mancarime). Daca cicatricea inca mai este inestetica la 15 - 24 luni dupa leziunea initiala, poate intra in discutie incercarea de corectare chirurgicala.

Lipomul - reprezinta o tumora benigna alcatuita din celule adipoase organizate in lobuli mari prin septuri fibroase laxe. De obicei formatiunea are o crestere lenta, fiind remarcata datorita aspectului ei inestetic sau pentru ca stanjeneste igiena.

Chistul sebaceu - apare prin blocarea canalului excretor al glandei sebacee (care produce sebumul protector al pielii). Glanda devine astfel "blocata" si este destinsa de propria ei secretie.

Keratoacantomul - este o tumora benigna provenita dintr-o glanda sebacee care devine necrotica in centrul sau si regreseaza, lasand o cicatrice profunda. Apoi apare o formatiune care creste rapid, cu portiunea centrala de culoare neagra.

Chistul sinovial - reprezinta o degenerare a tesutului fibros care se produce de obicei in apropierea unei capsule articulare. Pacientul, de orice varsta, se prezinta cu o formatiune cu caracter inestetic, care este dureroasa ori limiteaza miscarile. Cel mai frecvent este localizat la nivelul pumnului sau piciorului, in vecinatatea articulatiilor.

Tipul anesteziei:

  • Anestezie general? sau anestezie loco - regionala.

Durata interven?iei:

  • Este de 30 - 60 minute.

Durata spitaliz?rii:

  • operatia este ambulatorie

Postoperator:

  • Firele se scot la 5 - 7 zile dupa operatie, in functie de localizare.
  • Concediul necesar: 1 zi.