CORECTIA RIDURILOR - Peelingul, Dermabrazia, Colagenul, Reinjectarea de grasime, New Fill, Toxina botulinica (Botox si Dysport), Acizii hialuronici

Peelingul este un tratament chimic direct, aplicat la nivelul pielii ridate, ce are ca efect recapatarea tonusului muscular si disparitia ridurilor. In functie de profunzimea acestora se pot utiliza diferite produse:

  1. Peelingul cu rezorcina cu efect moderat, folosit atat ca tratament preventiv cat si curativ. Poate fi frecvent repetat si nu prezinta nici un inconvenient.
  1. Peelingul intermediar folosind acidul ticloracetic in concentratii diferite (20 - 30 - 50 %). a€žNew Peela€? corespunde acestui tip de tratament si necesita o prealabila preparare a pielii cu vitamina A acid. Peelingurile amelioreaza sensibil calitatea si tonicitatea pielii. Sunt utilizate si dupa lifting, pentru intretinerea si mentinerea rezultatelor.
  1. Peelingul cu fenol, cu inalta eficienta, foarte utilizat in S.U.A.. Poate fi aplicat pe toata fata sau numai in anumite regiuni. Pentru rezultate bune necesita o supraveghere riguroasa.

In momentul de fata, Peelingul intermediar cu acid ticloracetic este cel mai utilizat, cu rezultate foarte bune si inconveniente minore. Poate fi repetat cu regularitate pentru ameliorarea progresiva a starii cutanate.

Dermabrazia este o netezire sau razuire rotativa, efectuata superficial pentru atenuarea diferitelor reliefuri. Se realizeaza sub anestezie locala si nu necesita spitalizare. Este eficienta pentru unele cicatrici (de exemplu sechele de acnee) si pentru unele riduri (in special pentru ridurile din jurul gurii). Dupa dermabrazie se aplica un pansament timp de 48 de ore, dupa care sunt indicate creme personalizate. Epiderma se reconstituie in 8 zile. Pielea usor rozata poate fi acoperita cu fond de ten. Important - se va evita expunerea neprotejata la soare.

Colagenul bovin purificat, sub forma injectabila, este larg utilizat pentru umplerea ridurilor. Testul de toleranta este obligatoriu pentru observarea unei eventuale respingeri a produsului. Se realizeaza prin injectarea colagenului la nivelul ridului in dermul superficial. Rezultatul apare dupa 24 de ore, dupa o faza de edem si inrosire locala. Durata efectului este in functie de localizarea ridului si se poate mentine pana la un an. Sunt posibile injectarile ulterioare. O alta indicatie frecventa a colagenului este pentru augmentarea (marirea) conturului buzelor, in cazul buzelor subtiri.

Reinjectarea de grasime - combaterea unui rid se poate realiza folosind tesut gras prelevat (recoltat) chiar de la pacient. Aceasta tehnica simpla este avantajoasa prin aceea ca nu exista riscul intolerantei si alergiilor. Prelevarea de tesut gras se face sub anestezie locala, fara durere, dintr-o regiune discreta. Este indicata pentru ridurile profunde (ridul naso - genian, intersprancenos). Dupa o perioada de roseata si edem de 2 - 3 zile, ridul este plombat. Durata efectului este variabila de la cateva luni la un an. Aceasta tehnica are avantajul ca este naturala, putandu-se face ulterior si alte injectari. Este indicata la pacientii alergici la colagen si la alte produse.

New Fill (implant poly - lactic) - corectia ridurilor indusa de acest produs se datoreaza stimularii sintezei de colagen. Dupa injectare, acesta reface structura pielii si prin actiunea sa interna conduce la stergerea ridurilor sau a oricarei alte imperfectiuni. Deoarece New Fill are capacitatea unica de a stimula organismul sa produca propriul colagen, acest proces natural de reconstruire a pielii continua inca multa vreme dupa ce tratamentul a fost incheiat. Cu implantul de New Fill folosit pentru buze, acestea capata un contur frumos, si isi pastreaza naturaletea.

Toxina botulinica nu este un produs de umplere, ci unul care actioneaza asupra musculaturii, impiedicand contractia, si deci formarea ridurilor. Exista doua tipuri de toxina botulinica: Botox si Dysport. Acest produs blocheaza contractia muschilor care, solicitand permanent pielea, provoaca formarea ridurilor in anumite zone ale fetei: ridurile formate intre sprancene, ridurile orizontale ale fruntii, ridurile numite a€žlaba gasteia€?, ridurile barbiei, ridurile gatului. Nu se recomanda tratarea ridurilor formate intre nas si colturile gurii si a celor din zona buzelor. Blocajul este definitiv, dar exista intotdeauna o revenire a muschiului care impune o reinjectare dupa o anumita perioada de timp, variabila de la caz la caz. In general, in primul an se face cate o injectie la fiecare 4 luni si in urmatorii ani la fiecare 6 luni. Toxina botulinica trateaza cauza si nu consecintele formarii ridurilor. La inceput, acestea vor fi mai putin evidente, disparand insa total dupa un anumit timp. Contraindicatii: boli degenerative musculare, sarcina, cancer.

Acizii hialuronici sunt resorbabili, ecologici, si nu necesita teste de alergie. Gama este foarte bogata incluzand acizi mai slabi sau mai puternici. Rezultatele tratamentului dureaza intre 6 luni si un an. Indicatii: ingrosarea buzelor, ridurile formate intre nas si colturile gurii, umplerea pometilor, ridurile de la comisura buzelor spre barbie.