Unghia incarnata

UNGHIA INCARNATA (sau ONIXIS LATERAL) este o afectiune caracteristica in special pentru haluce (degetul mare al piciorului) si apare prin apasarea marginii distale a unghiei in pliul cutanat lateral. Astfel apare o ulceratie care secundar se infecteaza si se tumefiaza prin aparitia unui tesut de granulatie.

Termenul de "incarnare" induce in eroare. Leziunea apare mai ales datorita traumatismelor sau faptului ca pacientul a dobandit o tehnica gresita a taierii unghiilor (isi taie unghiile la colturi spre inapoi). In acest mod, capatul distal al marginii unghiale ramane ascutit. Cand individul circula, tegumentele de sub unghie ruleaza peste aceasta margine ascutita si sunt traumatizate. Pielea se infecteaza si se macereaza, iar aceasta infectie lezeaza unghia in continuare. Afectiunea este agravata astfel de incaltamintea stramta, transpiratia excesiva precum si de igiena precara. Exista insa si o predispozitie familiala.

Pacientul se prezinta la medic la orice varsta, dar leziunea este neobisnuita la copiii sub 5 ani. Cel in suferinta acuza ca halucele este tumefiat (umflat), dureros si are intermitent o descarcare purulenta. In antecedente poate exista si diagnosticul de "unghie incarnata". La examinarea directa, pliul lateral unghiei este afectat in proportie variabila pe una sau pe ambele laturi ale unghiei.

Tratamentul conservator cuprinde urmatoarele masuri:

  1. evitarea transpiratiei picioarelor
  2. evitarea ciorapilor sau pantofilor stramti
  3. antibiotice
  4. taierea unghiilor in linie dreapta pentru a permite cresterea colturilor in afara
  5. pansarea marginii unghiale

Pansarea se realizeaza cu mici comprese de vata imbibate cu alcool sau betadina, care sunt plasate sub coltul unghiei. Ele protejeaza tegumentele de marginea unghiala, iar antisepticul previne infectarea.

Indepartarea chirurgicala a unghiei devine necesara daca masurile de mai sus esueaza, si aceasta poate fi temporara sau definitiva, in functie de preferintele chirurgului operator. In serviciul primului ajutor, scoaterea temporara este practicata pentru orice unghie cu infectie activa, indiferent daca excizia definitiva este planificata ulterior sau nu. Excizia permanenta este planificata daca afectiunea recidiveaza dupa scoaterea tempoarara si in pofida tratamentului conservator.

Excizia patului unghial este, de obicei, practicata la doua luni dupa scoaterea temporara, pentru a permite remiterea infectiei locale. Se poate indeparta intreg patul unghial, fie numai o latura a unghiei (excizie in pana). Operatia se realizeaza sub anestezie locoregionala, prin blocajul nervilor digitali, iar pacientul poate parasi clinica imediat dupa procedura, cu recomandarea sa mentina piciorul ridicat la 30º peste noapte si sa revina la pansament dupa cateva zile.